Muzikoterapia hudba ako rapeuticky prostriedok - Akimjak, Amantius (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
Výchovno-vzdelávací proces prešiel v 20. storočí zásadnými zmenami a vývojom. Už pri letmom pohľade na množstvo alternatív didaktických postu-pov a vyučovacích metód vidíme, že žiaden akokoľvek prepracovaný a dokonalý systém nie je univerzálny a jedine správny. Hudba a predmet hudobná náuka je pre žiaka v mladšom školskom veku predovšetkým hrou, v ktorej môže uplatňovať svoj poznávací a objaviteľský inštinkt. Vyjadruje ňou svoje pocity, zážitky, svoj vnútorný svet a spätne hudba obohacuje jeho osobnosť. Pomáha mu vytvárať životnú energiu a pocit radosti. Hudobné hry sú preto veľmi odporúčanou činnosťou. Môžeme ich realizovať v akejkoľvek etape vy-učovacej hodiny i v rámci všetkých hudobných činností.