Niepełnosprawność w filmie dokumentalnym. Inspiracje dla dydaktyki w kontekście kształcenia studentów kierunku praca socjalna - Klimczyk-Miśtal, Karolina (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie znaczenia filmów dokumentalnych poruszających tematykę niepełnosprawności w kontekście ich wykorzystywania w ramach kształcenia studentów kierunku praca socjalna. Problematyka niepełnosprawności często podejmowana jest w kategorii przewodniego tematu filmu, w tym również dokumentalnego. W takim ujęciu możliwe jest spojrzenie na sytuację jednostki, doświadczającej ograniczeń sprawności w naturalnym kontekście jej codziennego życia. Nierzadko towarzyszy temu również wgląd w otoczenie bohatera tego autentycznego obrazu, a więc spojrzenie przez szerszy pryzmat na jego rodzinę, przyjaciół, sąsiadów. Wątek niepełno-sprawności w filmie dokumentalnym można rozpatrywać jako inspirujący i cenny materiał dla dydaktyki, a szczególnie w kontekście kształcenia osób predestynujących do wykonywania zawodów pomocowych, na przykład studentów kierunku praca socjalna. W tekście dokonano analizy przykładowych filmów dokumentalnych, a następnie zaproponowano potencjalne możliwości ich wykorzystania podczas zajęć dydaktycznych.