Dziecko z dysfunkcją wrodzoną w tradycyjnej społeczności wiejskiej – perspektywa antropologii kultury - Żuraw, Hanna (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2024)
Artykuł ma charakter przeglądowy. Zaprezentowano w nim różnorodność studiów antropologii kulturowej nad kwestiami niepełnosprawności. Kolejno ukazano wizję dziecka z wadą wrodzoną w wiejskich społecznościach tradycyjnych ze wskazaniem zasadniczych rysów charakterystycznych dla tej epoki. Przedstawiono uwarunkowania i zróżnicowanie poglądów i praktyk w zależności od poziomu zaawansowania cywilizacyjnego społeczeństw.