AKCEPTACJA NAUCZYCIELI Z TATUAŻAMI PRZEZ RODZICÓW UCZNIÓW - Czyżewska, Zofia (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2023)
Zdobienie swojego ciała za pomocą igły i różnego rodzaju barwników staje się co raz bardziej popularne i akceptowalne społecznie. Zdarza się jednak, że wytatuowa-ne osoby spotykają się z wykluczeniem w pracy właśnie z powodu swojego dobrowolnie zmienionego wyglądu. Tatuaż u nauczyciela w XXI wieku nie powinien budzić żadnych negatywnych odczuć, o ile nie zawiera obraźliwych treści. Pracodawcy i rodzice mają wobec pedagogów szereg przeróżnych wymagań. Czy oczekiwania dotyczące wyglądu nie godzą w prawo do wolności człowieka? Obecnie brak jest badań dotyczących wykluczenia osób z tatuażami w tej grupie zawodowej. Wnioski zawarte w tej publikacji dają jednak nadzieję na rozpowszechnienie zachowań tolerancyjnych i akceptację nauczycieli z tatuażami w miejscach pracy.