Uwarunkowania i skutki spektrum poalkoholowych zaburzeń rozwojowych płodu w kontekście inkluzji (ekskluzji) społecznej - Banach, Marek (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2024)
Zjawisko spożywania alkoholu wpisane jest od wieków w specyfikę funkcjonowania człowieka w wielu różnych społecznościach. Jego niepożądane społecznie skutki analizowane były przez wielu badaczy. Znaczącym problemem jest zjawisko jego spożywania przez kobiety, a w szczególności przez kobiety w ciąży. Fakt ten niesie ze sobą skutki w postaci prenatalnej ekspozycji płodu na alkohol i w perspektywie postnatalnej przyczynia się do powstania szeregu poalkoholowych zaburzeń u dzieci. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu pojawiającego się spektrum poalkoholowych zaburzeń płodu w kontekście procesów inkluzji – ekskluzji społecznej osób dotkniętych tym problemem.