Mazowiecki Projekt Edukacyjny „Aktywni Społecznie” - Trzpil, Kinga Marcelina; Płatek, Urszula; Wróblewska, Marlena (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2024)
Mazowiecki Projekt Edukacyjny „Aktywni Społecznie” opracowano i wdrożono w celu zwiększenia zaangażowania w życie społeczne dzieci i nauczycieli z placówek oświatowych z terenu województwa mazowieckiego. Uczestnikami projektu były grupy przed-szkolne oraz uczniowie ze szkół podstawowych, których zadaniem było zaprezentowanie na grupie Facebook aktywności społecznej poprzez wykonanie zadań zgodnych z regulaminem projektu. 25 placówek ukończyło projekt i wzięło udział w spotkaniu podsumowującym, na którym autorzy projektu odznaczyli placówki certyfikatami, a koordynatorów statuetkami. W efekcie autorzy projektu uzyskali zaangażowanie młodego pokolenia i nauczycieli oraz społeczności lokalnej w edukację i kulturę, która prowadzi do rozwoju tych dziedzin i przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności regionu. Niezależnie od wybranej formy aktywności, ważne jest, aby działać z pasją i zaangażowaniem, aby przyczynić się do pozytywnych zmian w życiu społeczności lokalnej.