ORIENTACJA APERCEPCYJNA CZY ZADANIOWA – DLACZEGO POKOLENIE FACEBOOKA CZUJE SIĘ TAK WYALIENOWANE I BEZUŻYTECZNE - Pospiszyl, Irena (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2023)
Współczesne zmiany cywilizacyjne, szczególnie zaś upowszechnienie się sieci społecznościowych, sprawiły, że umiejętność autoprezentacji stała się głównym źródłem powodzenia w świecie społecznym. Procesy te niejako w naturalny sposób przekierowały uwagę jednostki z otoczenia i aktywności, jaką zwykle uprawiała, na nią samą i budowanie własnej atrakcyjności w grupie. Te zmiany w postrzeganiu własnej osoby i własnych relacji ze światem społecznym nazywam orientacją apercepcyjną Spowodowała ona cały szereg konsekwencji, m.in. dotyczących priorytetów w zakresie własnej aktywności, dominujących mechanizmów regulacji samooceny, czy punktów odniesienia dla osobistych dążeń. Przedmiotem szczególnej uwagi stało się nie działanie, a stan emocjonalny. Artykuł traktuje o zmianach w mentalności młodzieży, jakie spowodowała powszechna obecność sieci społecznościowych, typowych pułapkach, w jakie wpadają opiekunowie, psychologowie i inni dorośli, zaniepokojeni rosnącą skalą depresji i poczucia wyalienowania, oraz zawiera propozycję odwrócenia tego niekorzystnego trendu.