Феномен фрустрации в подростковом и раннем юношеском возрасте - Tzarkova, Olga; Rabota, Tatiana (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2021)
Artykuł prezentuje problematykę frustracji i jej wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie społeczne jednostki w okresie adolescencji i wczesnej młodości. Poddaje analizie definicje, teorie naukowe oraz aktualny stan badań nad zagadnieniem frustracji. Przechodzenie ze stanu dzieciństwa do dorosłości jest okresem, w którym pojawia się konieczność sprostania nowym wyzwaniom i potrzebom społecznym. To czas pokonywania różnorodnych problemów. Stan frustracji jest zczególnie niebezpieczny dla dzieci i młodzieży. Może stanowić źródło poważnych zaburzeń osobowości oraz problemów z adaptacją społeczną. Aby zmniejszyć destrukcyjny wpływ stanu frustracji na rozwój osobisty i społeczny ludzi młodych, należy w porę podjąć właściwe i systematyczne wsparcie psychologiczne.