Pedagogical aspects of preparing future teachers to work in inclusive educational environment - Smantser, Anatolij (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2021)
W artykule zwrócono uwagę na teoretyczne i metodologiczne aspekty przygotowania przyszłych nauczycieli do pracy w warunkach kształcenia integracyjnego, określając istotę modelu jako analogię opisu realnego działania przyszłego nauczyciela w zakresie edukacji włączającej i wyróżniając następujące składowe modelu: regulacyjne (akty normatywne i prawne dotyczące inkluzji), teoretyczne i metodologiczne (aksjologiczne, humanistyczne, systemowe i inne podejścia), motywacyjne i celowe (motywy, cele działalności włączającej), treści informacji (inkluzyjne odniesienie psychologicznych i pedagogicznych dyscyplin, specjalistyczne kursy o tematyce inkluzyjnej), operacyjnych i technologii (umiejętności, zdolności, kompetencje, technologie w dziedzinie integracji), planowanie organizacyjne (organizacja imprez, planowanie inkluzji), emocjonalne i wolicjonalne