ECCE HOMO – SPOŁECZNA NATURA CZŁOWIEKA - Aydoǧdu, Dorota (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2021)
Autorka dokonuje analizy wybranej literatury naukowej pod kątem charak-terystyki neurobiologicznej mózgu społecznego, teorii umysłu, a także różnic anato-micznych pomiędzy mózgiem osoby z autyzmem a mózgiem osoby neurotypowej w celu określenia najistotniejszego komponentu spektrum zaburzeń autystycznych. Dysfunkcja teorii umysłu jest charakterystyczna wyłącznie dla zaburzeń ze spektrum autyzmu. Pogląd o istnieniu teorii umysłu został potwierdzony w badaniach opartych na obrazowaniu mózgu. Następnie poszerzono go o kolejne pojęcie, jakim jest „szlak neuronalny”, odpowiedzialny z relacje społeczne. Artykuł przywołuje badania, które obrazują regiony anatomiczne mózgu człowieka odpowiadające za komunikację społeczną – szlak neuronalny, a także wzorzec spostrzegania społecznego osoby z autyzmem.