Odrodzenie kultury i języka ojczystego wśród Niemców na Syberii w latach 1991-2018 - Goreva, Swietlana (Officina Historiae, 2023)
Materiał artykułu ukazuje historię i życie Niemców rosyjskich żyjących na Syberii, identyfikuje przyczyny, które wpływają na ich samoświadomość przynależności do określonej grupy etnicznej lub narodu, oraz sposoby zwiększania tej samoidentyfikacji.