Kultura bezpieczeństwa zdrowotnego - Krzewniak, Daria (Kultura Bezpieczeństwa, 2016)
W artykule przedstawiono problematykę zdrowia i bezpieczeństwa zdrowotnego jako jednej z najważniejszych wartości w życiu człowieka i grup społecznych. Omówiono także najważniejsze jego uwarunkowania. Wskazano także na istotę kultury bezpieczeństwa zdrowotnego oraz jej znaczenie dla właściwego poziomu zdrowia i bezpieczeństwa zdrowotnego. Zwrócono także uwagę na strukturę tego fenomenu.