System zarządzania kryzysowego – aspekty teoretyczne, formalne i badawcze - Cieślarczyk, Marian; Grzywacz, Andrzej (Kultura Bezpieczeństwa, 2015)
W artykule omówiono podstawowe pojęcia związane z zarządzaniem kryzysowym. Przedstawiono strukturę systemu zarządzania kryzysowego oraz dokonano analizy uwarunkowań jakości funkcjonowania tego systemu. Określono również empiryczne wyznaczniki ocen jakości funkcjonowania systemu zarządzania kryzysowego i ich związek z kulturą bezpieczeństwa podmiotów fizycznych i prawnych, działających w tym systemie.