Istota kultury bezpieczeństwa i jej znaczenie dla człowieka i grup społecznych - Cieślarczyk, Marian; Filipek, Agnieszka; Świderski, Andrzej; Ważniewska, Joanna (Kultura Bezpieczeństwa, 2015)
W artykule przedstawiono istotę kultury bezpieczeństwa oraz jej znaczenie dla jakości życia i poziomu bezpieczeństwa człowieka, grup społecznych, instytucji, organizacji i systemów. Szczególną uwagę zwrócono na znaczenie kultury bezpieczeństwa dla jakości funkcjonowania systemu bezpieczeństwa narodowego i jego elementu – podsystemu zarządzania kryzysowego. W tym kontekście ukazano także znaczenie kultury organizacyjnej i kultury prawnej, ich związki z kulturą bezpieczeństwa oraz wpływ na funkcjonowanie systemów bezpieczeństwa. Scharakteryzowana została również struktura kultury bezpieczeństwa oraz jej wyznaczniki i funkcje, co stwarza dobre podstawy do opracowania narzędzi do empirycznego badania poziomu i charakteru tego fenomenu psychospołecznego i prakseologicznego oraz związków kultury bezpieczeństwa z jakością funkcjonowania systemów. W końcowej części artykułu na przykładzie kultury bezpieczeństwa ekologicznego i zdrowotnego starano się także ukazać możliwość badania przedmiotowych obszarów kultury bezpieczeństwa i zjawiska zrównoważonego rozwoju.