Wybrane środki diagnozowania i doskonalenia kultury bezpieczeństwa publicznego : Diagnosing and improving public security culture - Długosz, Jerzy (Kultura Bezpieczeństwa, 2020)
W poniższym artykule podejmę próbę opisania stosowanych obecnie form diagnozowania bezpieczeństwa publicznego oraz działających – jak też możliwych do wprowadzenia form doskonalenia tegoż diagnozowania w zakresie kultury bezpieczeństwa publicznego. Samo bezpieczeństwo w swej podstawowej formie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka, dlatego też jego poziom powinien podlegać ciągłej ocenie, a pojawiające się nowe możliwości udoskonalania jego badania winny być, w przypadku potwierdzenia ich skuteczności, wprowadzane w życie. Praktyka ta wpłynęłaby z pewnością na podniesienie poziomu bezpieczeństwa w społeczeństwie.