Kultura bezpieczeństwa zdrowotnego w świetle wybranych wyników badań nad przygotowaniem szkół do działania w sytuacjach kryzysowych : Health safety culture in the selected results of research on the preparedness of secondary schools for acting in crisis situations - Maciołek, Szymon (Kultura Bezpieczeństwa, 2020)
Kultura bezpieczeństwa zdrowotnego zależy od wielu uwarunkowań. W niniejszym artykule podjęto próbę omówienia zjawisk występujących w szkołach w sferze materialnej, organizacyjnej i podmiotowej, które dotyczą w głównej mierze zdarzeń wymagających udzielenia pierwszej pomocy przedmedycznej. To bezpośrednie zagrożenia dla życia i zdrowia, czyli także dla bezpieczeństwa zdrowotnego. Analiza przygotowania szkół jako organizacji, uczniów i kadry dydaktycznej do tego typu zagrożeń daje obraz przygotowania do działania w takich sytuacjach, a w pewnym sensie także obraz kultury bezpieczeństwa zdrowotnego.