Światopogląd młodych ludzi a wyniki wyborów parlamentarnych w 2023 roku na przykładzie Elbląga - Bukowski, Marcin; Sidorkiewicz, Krzysztof (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2024)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych po wyborach parlamentarnych w Polsce z 2023 r. wśród osób młodych kształcących się w Elblągu. Skoncentrowano się na kwestiach światopoglądowych i ich powiązaniem z preferencjami wyborczymi. Określono zależności występujące pomiędzy takimi kwestiami światopoglądowymi, jak liberalizacja prawa aborcyjnego, wprowadzenie związków partnerskich, rozdzielność Kościoła od państwa, wprowadzenie kary śmierci a wybieranym ugrupowaniem politycznym uczestniczącym w wyborach do Sejmu w 2023 r. Na podstawie wskaźników statystycznych zbadano istnienie zależności między postrzeganiem tych zagadnień a cechami respondentów (wiek, płeć, miejsce zamieszkania, status społeczny). Inspiracją do badań był bardzo duży udział młodych ludzi w wyborach, znacząco wyższy w porównaniu z poprzednim okresem, który przełożył się na ostateczny wynik wyborów.