Ikona ukazująca chwałę Zmartwychwstałego a sytuacja współczesnego człowieka. Michela Quenota refleksja nad sztuką i społeczeństwem - Staszczyk, Karol (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2024)
Artykuł przedstawia sposób rozumienia ikony przez Michela Quenota, uwzględnia jego filozoficzne i teologiczne refleksje. Tekst jest oparty na książce Zmartwychwstanie i ikona. Autor prowadzi rozbudowane rozważania, w których analizuje kwestię wyznaczenia granicy między filozofią a teologią oraz roli i znaczenia sztuki współczesnej. Poprzez zarysowanie sytuacji człowieka dzisiejszych czasów na zasadzie kontrastu wyodrębnia pojęcie sztuki sakralnej. Szczególne miejsce wśród innych dzieł zajmuje według niego ikona. Staje się ona miejscem przenikania boskości w świat. Jest to możliwe dzięki zbawczej interwencji Jezusa Chrystusa – dlatego tematyka oscylująca wokół zmartwychwstania staje się kolejnym punktem rozważań. Całość dociekań zostaje podsumowana przez ukazanie przesłania ikon dla świata. Celem niniejszego artykułu jest wydobycie i ukazanie znaczenia ikon w kontekście indywidualnym i społecznym.