Kierunki doskonalenia systemu zarządzania kryzysowego w kontekście ochrony ludności i ratownictwa - Zakrzewska, Sylwia (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł dotyczy kwestii ochrony ludności i ratownictwa, realizowanego w ramach systemu zarządzania kryzysowego. Stanowi on najważniejszyw Polsce mechanizm, służący monitorowaniu potencjalnych zagrożeń, przygotowaniu do skutecznej prewencji przed ich wystąpieniem oraz sprawnegoi wszechstronnego reagowania w razie wystąpienia sytuacji kryzysowej, a także kompleksowego usuwania skutków zdarzeń nadzwyczajnych. Realizacjawskazanych zadań systemu sprowadza się przede wszystkim do pośrednichi bezpośrednich form ochrony ludności i ratownictwa, jak również ograniczeniawtórnych skutków zdarzeń kryzysowych dla ludności, mienia i środowiska.Niniejsze opracowanie prezentuje funkcjonowanie systemów ochrony ludnościi ratownictwa oraz zarządzania kryzysowego w praktyce. Stanowi odniesienie doaspektów prawnych, organizacyjnych, planowania, finansowania działalności,a także stanu kadrowego i zaplecza materiałowo-technicznego, jakim one dysponują. Wskazuje braki i potrzeby, występujące w ramach działania systemów,a także określa dalsze, proponowane kierunki badań i rozwoju systemów.