Środki inwigilacji cudzoziemców w demokratycznym państwie prawa - Hapunik, Maria (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
W artykule poruszona została tematyka dotycząca działańprewencyjnych służb państwowych, podejmowanych w ramach walki z terroryzmem, przede wszystkim w stosunku do cudzoziemców. Warunkiem sinequa non wypełniania przez służby zadań dotyczących zapewnienia szerokorozumianego bezpieczeństwa jest dysponowanie przez nie zasobemrelewantnych informacji. W demokratycznym państwie prawa nieograniczoneuzyskiwanie informacji przez przedmiotowe służby nie jest możliwe. Tematponiższych rozważań nie jest nowy, oscyluje on pomiędzy standardamispołeczeństwa obywatelskiego, a bezpieczeństwem publicznym w kontekściegeopolitycznym, czyli aktami terroryzmu i współczesnym kryzysemmigracyjnym w Unii Europejskiej.