Историческая память как фактор жизнестойкости - Посадский, Антон (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł poświęcony jest zachowaniu pamięci historycznej o okresie wojny domowej w Rosji. Autor ukazuje wzrost zainteresowania tą tematykąw ostatnich dziesięcioleciach. Pamięć o wydarzeniach wojny domowej jest jednak bardzo nierównomierna. Pamięć o zwyciężonych, którzy nie wyemigrowali,okazuje się niepożądana. Przyczynia się to do formowania zniekształconegoobrazu wydarzeń z lat 1917-1922 we współczesnej świadomości. Autor zwracauwagę na specyfikę lokalnej pamięci o dziejach wojny domowej i ocenia możliwości badawcze, sprzyjające pobudzeniu zainteresowania wydarzeniami sprzedstu lat.