Борьба польской дипломатии за признание границ по Одеру-Нейсе и попытки установления дипломатических отношений между ПНР и ФРГ - Гавриловец, Людмила (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł dotyczy problemu uznania zachodniej granicy Polski przezRFN oraz nawiązania stosunków dyplomatycznych między państwami w okresie powojennym. Wnioskuje się, że to niechęć władz federalnych do uznaniagranicy polsko-niemieckiej na Odrze i Nysie Łużyckiej utrudniała współpracępolityczną między Polską a RFN.