Латыши в Полоцком округе БССР - Королёв, Максим (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł poświęcony jest analizie sytuacji społeczności łotewskiejw okręgu połockim BSRR w latach 1924–1930 i 1935–1938. Autor analizujegłówne skupiska łotewskie, ukazuje zmiany w życiu łotewskich chłopóww związku z przemianami gospodarczymi i kulturowymi. Szczególną uwagęzwraca się na działalność Biura Łotewskiego przy Komitecie OkręgowymKP(b)B w Połocku, które realizowało politykę narodowościową bolszewikówi gromadziło wiele informacji o życiu Łotyszy w latach dwudziestych XX wieku.W podsumowaniu autor analizuje przemiany społeczne lat 30., które zmieniłystrukturę ludności łotewskiej, a także tragiczne losy Łotyszy w okresie wielkiego terroru.