Bezpieczeństwo ontologiczne państwa – koncepcja i zastosowanie - Pawłuszko, Tomasz (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2020)
Tekst poświęcony jest koncepcji tzw. bezpieczeństwa ontologicznego, rozwijanej przez m. in. Anthony’ego Giddensa i Brenta J. Steele’a na gruncie badań stosunków międzynarodowych. Propozycja ta zakłada, że władze państw kierują się czynnikami ideacyjnymi w analizie otoczenia międzynarodowego i działają na podstawie wzorców kreujących tożsamość danego państwa. W artykule zarysowuję podstawy tej koncepcji, analizuję sposoby jej zastosowania. Celem tego przedsięwzięcia jest wzbogacenie warsztatu naukowego badań nad bezpieczeństwem narodowym i międzynarodowym.