Przenikanie mediów i polityki: demokracja medialna - Ziemski, Andrzej (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest wskazanie i uświadomienie głębokich przemian, jakie zachodzą współcześnie w relacjach media – polityka – społeczeństwo – rynek. Przemiany te mają charakter fundamentalny, choć nieuświadomiony, są jednak procesem narastającym szczególnie w dobie kryzysu demokracji liberalnej, rewolucji technologicznej i powszechnej cyfryzacji, która rzutuje na szybkość obiegu informacji. Główna hipoteza badawcza brzmi: nie ma już dziś odwrotu od medialnego ukierunkowania demokracji. Postępowanie tego procesu będzie skutkować istotnymi przemianami w praktyce życia społecznego, przeorientowania sposobu myślenia nie tylko na temat mediów, ich wpływu na nasze codzienne życie i demokrację, ale także na politykę.