Metody zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa osób w transporcie kolejowym - Kowalczyk, Dominik (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2024)
Bezpieczeństwo pasażerów korzystających z usług kolei jest priorytetem dla firm zajmujących się przewozem ludzi i towarów. Zagrożenia dla osób w transporcie kolejowym mogą przybierać różne formy, od przestępstw popełnianych przez innych ludzi do wypadków spowodowanych błędem technologicznym czy zjawiskami atmosferycznymi. W obliczu tych wyzwań skuteczne metody zapobiegania zagrożeniom stają się niezbędnym elementem strategii zarządzania bezpieczeństwem. W niniejszym artykule zostały omówione różnorodne metody, których wdrożenie może poprawić bezpieczeństwo osób w transporcie kolejowym.