Kierunki doskonalenia systemu zarządzania kryzysowego w kontekście ochrony ludności i ratownictwa - Zakrzewska, Sylwia (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł dotyczy kwestii ochrony ludności i ratownictwa, realizowanego w ramach systemu zarządzania kryzysowego. Stanowi on najważniejszy w Polsce mechanizm, służący monitorowaniu potencjalnych zagrożeń, przygotowaniu do skutecznej prewencji przed ich wystąpieniem oraz sprawnego i wszechstronnego reagowania w razie wystąpienia sytuacji kryzysowej, a także kompleksowego usuwania skutków zdarzeń nadzwyczajnych. Realizacja wskazanych zadań systemu sprowadza się przede wszystkim do pośrednich i bezpośrednich form ochrony ludności i ratownictwa, jak również ograniczenia wtórnych skutków zdarzeń kryzysowych dla ludności, mienia i środowiska. Niniejsze opracowanie prezentuje funkcjonowanie systemów ochrony ludności i ratownictwa oraz zarządzania kryzysowego w praktyce. Stanowi odniesienie do aspektów prawnych, organizacyjnych, planowania, finansowania działalności, a także stanu kadrowego i zaplecza materiałowo-technicznego, jakim one dysponują. Wskazuje braki i potrzeby, występujące w ramach działania systemów, a także określa dalsze, proponowane kierunki badań i rozwoju systemów.