Środki inwigilacji cudzoziemców w demokratycznym państwie prawa - Hapunik, Maria (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
W artykule poruszona została tematyka dotycząca działań prewencyjnych służb państwowych, podejmowanych w ramach walki z terroryzmem, przede wszystkim w stosunku do cudzoziemców. Warunkiem sine qua non wypełniania przez służby zadań dotyczących zapewnienia szeroko rozumianego bezpieczeństwa jest dysponowanie przez nie zasobem relewantnych informacji. W demokratycznym państwie prawa nieograniczone uzyskiwanie informacji przez przedmiotowe służby nie jest możliwe. Temat poniższych rozważań nie jest nowy, oscyluje on pomiędzy standardami społeczeństwa obywatelskiego, a bezpieczeństwem publicznym w kontekście geopolitycznym, czyli aktami terroryzmu i współczesnym kryzysem migracyjnym w Unii Europejskiej.