Два фильма о советско-польской войне: этюд забвения советского киномифа - Романовская, Ольга (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
W artykule przeanalizowano „narodziny”, budowanie i dekonstrukcję artystycznego obrazu kinowego wojny radziecko-polskiej. Dokonano konceptualizacji różnorodnych intelektualnych projektów badań radzieckich i pojmowania działań wojennych w ramach chronologicznych wydarzeń lat 1919-1921. Analizie poddano dwa filmy „P. K. P.” i „Pierwsza Konna”. Przedstawiono proces transformacji, a następnie społecznego zapomnienia propagandowego dyskursu tej wojennej konfrontacji.