Борьба польской дипломатии за признание границ по Одеру-Нейсе и попытки установления дипломатических отношений между ПНР и ФРГ - Гавриловец, Людмила (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł dotyczy problemu uznania zachodniej granicy Polski przez RFN oraz nawiązania stosunków dyplomatycznych między państwami w okresie powojennym. Wnioskuje się, że to niechęć władz federalnych do uznania granicy polsko-niemieckiej na Odrze i Nysie Łużyckiej utrudniała współpracę polityczną między Polską a RFN.