Латыши в Полоцком округе БССР - Королёв, Максим (Doctrina. Studia społeczno-polityczne, 2021)
Artykuł poświęcony jest analizie sytuacji społeczności łotewskiej w okręgu połockim BSRR w latach 1924–1930 i 1935–1938. Autor analizuje główne skupiska łotewskie, ukazuje zmiany w życiu łotewskich chłopów w związku z przemianami gospodarczymi i kulturowymi. Szczególną uwagę zwraca się na działalność Biura Łotewskiego przy Komitecie Okręgowym KP(b)B w Połocku, które realizowało politykę narodowościową bolszewików i gromadziło wiele informacji o życiu Łotyszy w latach dwudziestych XX wieku. W podsumowaniu autor analizuje przemiany społeczne lat 30., które zmieniły strukturę ludności łotewskiej, a także tragiczne losy Łotyszy w okresie wielkiego terroru.