Modelowanie ryzyka ataków socjoinżynieryjnych na system informatyczny w oparciu o metodę mapowania kognitywnego - Konrad, Tetiana; Noga, Henryk; Trofymchuk, Viktoriia; Gajewska, Agnieszka; Kluczewska-Chmielarz, Kamila; Volkogon, Viktoriya (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2026)
W artykule przeanalizowano kluczowe metody ataków społecznościowych, w tym phishing, vishing, spear phishing i manipulację zaufaniem, które pozwalają atakującym ominąć nawet najbardziej wyrafinowane mechanizmy obronne. Szczególną uwagę skupiono na analizie czynnika ludzkiego jako krytycznego elementu bezpieczeństwa. Badania pokazują, że około 70% incydentów jest związanych z działaniami samych użytkowników, którzy mogą być nieświadomi, podatni psychologicznie lub podlegać wpływom zewnętrznym. Praktyczne znaczenie badania polega na opracowaniu strategii minimalizujących ryzyko inżynierii społecznej. Proponowane środki obejmują kompleksowe szkolenia personelu, stosowanie wielopoziomowego uwierzytelniania, ograniczanie praw dostępu, wdrażanie oprogramowania monitorującego podejrzane działania oraz modelowanie zagrożeń w oparciu o analizę kognitywną. Przed-stawione wyniki mogą być przydatne dla osób odpowiedzialnych za politykę bezpieczeństwa, specjalistów ds. bezpieczeństwa informacji i badaczy w dziedzinie cyberobrony.