Samobójstwa na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w latach 2019–2022 – sprawozdanie z badań - Sobiecki, Marcin (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Artykuł przedstawia problematykę samobójstw na terenie województwa warmińsko-mazurskiego jako poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa społecznego. Przedstawiono różne rodzaje samobójstw oraz czynniki ryzyka z nimi związane. W artykule opisano także metody prewencji i interwencji mające na celu zapobieganie samobójstwom. Analizowane są wyniki badań przeprowadzonych przez Komendę Wojewódzką Policji w Olsztynie w latach 2019-2022 oraz społeczny odbiór problematyki samobójstw na tym terenie oparty na badaniach ankietowych. Celem artykułu jest analiza trendów samobójczych w województwie warmińsko-mazurskim, zrozumienie ich wpływu na bezpieczeństwo społeczne oraz identyfikacja czynników ryzyka i ochronnych związanych z tym zjawiskiem. Pytania badawcze: Zostały zrealizowane za pomocą ankiety, która pozwoliła na zebranie bezpośrednich opinii i sugestii mieszkańców województwa dotyczących skuteczności oraz potrzeb w zakresie działań profilaktycznych. Metodologia: Przedstawia kontekst badawczy oraz ramy przeprowadzonych badań, w tym problematykę, cel, hipotezy robocze, metody i narzędzia badawcze. Opisuje lokalizację i organizację badań, co pomaga zrozumieć tło danych, oraz wskazuje ograniczenia wpływające na interpretację wyników. Wnioski: Szczegółowo odnoszą się do postawionych hipotez, analizując je w świetle uzyskanych w trakcie badań danych. Zawierają omówienie trudności badawczych oraz sugerują przyszłe kierunki badań.