Ochrona granicy polsko-białoruskiej w obliczu wojny hybrydowej - Elak, Leszek; Oskierko, Marcin; Żurawski, Sławomir (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Celem artykułu jest ocena skuteczności działań podejmowanych na granicy polsko-białoruskiej w odpowiedzi na zagrożenia hybrydowe oraz zbadanie roli operacji „Tarcza Wschód” w zapewnieniu bezpieczeństwa granicy. Główny problem badawczy sformułowano następująco: Czy zastosowane środki ochronne i obronne są wystarczająco skuteczne i adekwatne do nowych zagrożeń hybrydowych? Do postawionego problemu badawczego postawiono hipotezę badawczą, która zakłada, że operacja „Tarcza Wschód” i inne zastosowane środki wzmocnienia ochrony granicy są skuteczne w przeciwdziałaniu zagrożeniom hybrydowym, jednak istnieją obszary wymagające dalszych działań i poprawy. Głównym wnioskiem z powyższej analizy jest fakt, iż sytuacja na granicy polsko-białoruskiej ujawniła potrzebę dalszego rozwijania i doskonalenia mechanizmów zarządzania kryzysowego, zarówno na poziomie lokalnym, jak i krajowym. Aby skutecznie przeciwdziałać przyszłym zagrożeniom hybrydowym, konieczne są dalsze badania i analizy. W badaniu zastosowano metody analizy literatury przedmiotu, w tym opracowań naukowych dotyczących wojny hybrydowej, strategii obronnych oraz migracji. Ponadto przeprowadzono analizę aktów prawnych, dokumentów rządowych oraz raportów.