Wybrane rozwiązania organizacyjno-techniczne wykorzystywane w bezpieczeństwie procesów magazynowych - Szymonik, Artur (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Niniejszy artykuł dotyczy złożonej i dynamicznej natury operacji magazynowych, podkreślając ich kluczową rolę w całym łańcuchu dostaw. Magazyny są narażone na różnorodne procesy statyczne i dynamiczne, które działają w burzliwym środowisku, gdzie zarówno zagrożenia wewnętrzne, jak i zewnętrzne mogą znacząco wpłynąć na wydajność i produktywność. Skuteczne zarządzanie ryzykiem i środki bezpieczeństwa są kluczowe dla utrzymania płynności tych operacji, ponieważ błędy mogą prowadzić do strat finansowych, marnotrawstwa i uszczerbku na reputacji firmy. Badanie eksploruje wy-zwania związane z podejmowaniem decyzji dotyczących zarządzania zasobami i procedurami bezpieczeństwa w magazynach, koncentrując się na identyfikacji potencjalnych zagrożeń, zrozumieniu przy-czyn rozbieżności w inwentarzu oraz ocenie skuteczności istniejących systemów bezpieczeństwa. Badanie, oparte na szerokiej literaturze krajowej i międzynarodowej oraz trwających badaniach zapoczątkowanych w 2015 roku, ma na celu ocenę wpływu systemów technicznych i nietechnicznych na zarządzanie magazynami w obliczu różnych zagrożeń. Wyniki, pochodzące z ankiet przeprowadzonych w polskich magazynach, są przedstawione za pomocą tabel, diagramów i adnotacji, oferując wgląd w poprawę bezpieczeństwa i efektywności operacyjnej w tym kluczowym obszarze łańcucha dostaw. Publikacja odpowiada na pytanie badawcze: Jak systemy techniczne i nietechniczne wpływają na zarządzanie magazynami w obliczu różnych zagrożeń? Jej celem jest ocena skuteczności metod i strategii poprawiających bezpieczeństwo w polskich magazynach.