Bezpieczeństwo konwoju osób osadzonych w jednostkach penitencjarnych w Polsce - Waloch, Zuzanna (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Służba Więzienna (SW) będąca trzecią co do wielkości formacją mundurową w Polsce, odpowiada za nadzór i kontrolę nad skazanymi oraz zapewnienie bezpieczeństwa w zakładach karnych i aresztach śledczych. Funkcjonariusze SW w swoich obowiązkach mają nie tylko „pilnowanie” osadzonych na terenie jednostki penitencjarnej, ale również odpowiadają za wykonywanie transportów „na zewnątrz” z osadzonymi w takie miejsca jak sądy, ośrodki leczenia oraz zakłady pracy. Konwojowanie osadzonych jest kluczowym elementem systemu penitencjarnego, wymagającym wysokiego poziomu organizacji, odpowiednich środków technicznych oraz wyszkolonego personelu. Każdy taki transport, często z niebezpiecznymi skazanymi, poza mury jednostki penitencjarnej niesie duże ryzyko, dlatego przebieg konwoju jest dokładnie zaplanowany, aby zapewnić bezpieczeństwo zarówno osadzonym, jak i społeczeństwu. Publikacja ma na celu przybliżenie zasad i procedur dotyczących konwojowania więźniów w Polsce oraz omówienie kluczowych aspektów związanych z bezpieczeństwem tego procesu.