Bezpieczeństwo finansowe banków komercyjnych w warunkach rozwoju gospodarki globalnej - Stecenko, Inna; Surmacs, Andrey; Surmaca, Evelina (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Celem prezentowanego badania jest ocena wpływu dodatkowego opodatkowania na bezpieczeństwo finansowe banków komercyjnych. Autorzy formułują sugestie dotyczące stabilnego rozwoju sektora bankowego na podstawie przeprowadzonej analizy rozwoju systemu bankowego w krajach europejskich. Hipoteza – nałożenie dodatkowych podatków na banki komercyjne nie będzie stymulować akcji kredytowej, ale zmniejszy bezpieczeństwo finansowe banków w sytuacji kryzysowej w gospodarce. Metody badań – w badaniu rozwoju sytuacji gospodarczej w latach 2007-2010 zastosowano metodę refleksji historycznej oraz metodę obserwacji. Zestawiając opcje dodatkowego opodatkowania banków komercyjnych według krajów, zastosowano metodę analizy porównawczej. W wyniku przeprowadzonych badań autorzy doszli do wniosku, że wprowadzenie dodatkowego opodatkowania sektora bankowego jest niedopuszczalne, a co najważniejsze – niebezpieczne dla gospodarki światowej. W wyniku przeprowadzonych badań autorzy doszli do wniosku, że „iluzoryczne” zyski uzyskiwane przez banki w związku z wysokimi stopami procentowymi mogą wkrótce przerodzić się w znaczne straty w sektorze finansowym. Akcjonariusze wielu banków nie będą w stanie poradzić sobie z tymi problemami. Wycofanie pieniędzy z zysków banku nie uruchomi akcji kredytowej banków. Jednocześnie wysokie zyski banków w latach 2022-2023 pozwolą wielu instytucjom finansowym przezwyciężyć nadejście nowej fali kryzysu gospodarczego, który z dużym prawdopodobieństwem nastąpi w latach 2024-2025.