Grupy ratownictwa specjalistycznego w Państwowej Straży Pożarnej - Ciekanowski, Zbigniew; Podlasiński, Rafał; Radkevych, Anatoliy (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2023)
Celem opracowania jest analiza funkcjonowania grup zadaniowych znajdujących się w  strukturach Państwowej Straży Pożarnej oraz przedstawienie podstawowych działań specjalistycznych realizowanych w ramach Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczy. Natomiast problem badawczy zastał wyrażony w postaci następującego pytania:  Jak PSP jest przygotowana do realizacji specjalistycznych działań ratowniczych? W artykule przedstawiono podział na zakres podstawowych i specjalistycznych działań ratowniczych, takich jak ratownictwo techniczne, ratownictwo wysokościowe, ratownictwo chemiczno-ekologiczne, działania poszukiwawczo-ratownicze i ratownictwo wodno-nurkowe. Poddano analizie funkcjonowanie tych grup ratowniczych, które powstały na podstawie potrzeby likwidacji swoistych zagrożeń w ramach odrębnych dziedzin ratownictwa. Na tej podstawie wyciągnięto wnioski.