Geneza islamskiego zagrożenia terrorystycznego w Uzbekistanie po upadku ZSRR - Kamionka, Mateusz (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2022)
Artykuł ma na celu przybliżenie powstania ruchu radykalnych islamistów na terytorium niepodległego Uzbekistanu, szczególnie w czasie rządów Isłama Karimowa, ostatniego przywódcy Socjalistycznej Republiki Uzbekistanu i zarazem pierwszego Prezydenta kraju.W artykule przeanalizowano liczne pozycje zagraniczne, szczególnie raporty związane z działalnością terrorystyczną organizacji islamskich w Azji Centralnej. Autor pragnie odpowiedzieć na pytanie, na czym polega różnica w polityce wobec religii Karimowa, a Shavkata Mirziyoyeva,który został Prezydentem po śmierci autorytarnego władcy. Różnica jasno pokazała, że zmiana polityki na bardziej liberalną pozwoliła zmniejszyć zagrożenie terrorystyczne w kraju.