Model przywództwa pełnego zasięgu w działaniu: studium przypadku niemieckiej firmy H3 GROB Aircraft SE - Heinzl, Philipp (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2022)
Przywództwo jest podstawową częścią codziennej działalności firmy i kluczowym czynnikiem jej sukcesu. Niniejsze studium przypadku ma na celu wykazanie, że jeden menedżer może przewodzić, faktycznie korzystając z pełnego zakresu Modelu Przywództwa Pełnego Zasięgu(Full Range Leadership Model – FRLM). Ma również na celu przedstawienie podejścia do faktu, że styl przywództwa z kolei wpływa na styl przywództwa kierowanego menedżera. W tym celu przeprowadzono badanie jakościowe z wykorzystaniem trzech wywiadów pogłębionych i kilku obserwacji. Wyniki wskazują, że menedżer może wdrożyć w praktyce wszystkie style Modelu Przywództwa Pełnego Zasięgu oraz na to, że styl przywództwa menedżera kierowanego przez prezesa jest pod wpływem stylu przywództwa tego prezesa.