Realizacja planów inwestycyjnych przez Chińską Republikę Ludową jako sposób ograniczania wpływów Federacji Rosyjskiej w Republice Kazachstanu - Pachucki-Włosek, Krystian (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2022)
W artykule autor pochylił się nad faktem wykorzystywania przez Chiny projektów ekonomicznych, w celu umacniania swojej pozycji w Kazachstanie. Polityka ta dotyczy całego regionu centralnoazjatyckiego. Artykuł pokazuje w jaki sposób, za pomocą inwestycji Kazachstanu, Chińczycy ograniczają wpływy Rosjan w regionie. Autor w swoich rozważaniach przeanalizował główne inwestycje realizowane w latach 2018-2019. Każdy przypadek został zbadany osobno. Po analizie poszczególnych przypadków przestawiona została odpowiedź na pytanie badawcze: Inwestycje którego kraju w większym stopniu wpisują się w państwowy plan rozwoju Republiki Kazachstanu?. Metodologia artykułu została oparta na indukcji. Autor w swoich rozważaniach zbadał, w jakim stopniu realizowane przez Chińczyków i Rosjan projekty gospodarcze wpisują się w plan rozwoju Kazachstan2050, zainicjonowany przez prezydenta Nursułtana Nazarbajewa w 2012 roku.