Służby wywiadowcze i kontrwywiadowcze w strukturze organów państwa Republiki Estonii - Kamiński, Mariusz Antoni (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2019)
Celem artykułu jest analiza statusu prawnego, organizacji i uprawnień służb specjalnych Republiki Estonii. Autor prezentuje misję i zakres zadań Estońskiej Służby Bezpieczeństwa Wewnętrznego (Kaitsepolitsei), Estońskiej Służby Wywiadowczej (Välisluureamet) oraz Centrum Wywiadu Wojskowego (Luurekeskus). Ukazuje również uwarunkowania historyczne estońskich służb specjalnych oraz ich umiejscowienie w strukturze organów państwa odpowiedzialnych za bezpieczeństwo narodowe, a także przedstawia system nadzoru na ich działalnością.