Obraz żołnierza polskiego w dobie agresji Rosji na Ukrainę (na wybranych przykładach) - Kobalczyk-Gruda, Fabian (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
24 lutego 2022 roku rozpoczęta przez Rosję agresja na Ukrainę wywołała istotne zmiany społeczno-polityczne w Polsce. Niniejsze opracowanie analizuje te przemiany, koncentrując się na aspektach społecznych i ich wpływie na polskie społeczeństwo. Szczególną uwagę poświęcono postawom Polaków wobec żołnierzy i wojska, które odgrywają kluczową rolę w kontekście bezpieczeństwa narodowego. Analizowany jest również stosunek społeczeństwa do udziału w szkoleniach wojskowych, obowiązkowej służby wojskowej oraz roli kobiet w siłach zbrojnych. W artykule ukazano także zmiany w systemie szkolenia żołnierzy, obejmujące różne etapy kształcenia wojskowego oraz możliwości poszerzania kompetencji, takie jak program Legii Akademickiej. Przedstawiono też analizę postaw uczestników szkoleń wobec elementów praktycznych i teoretycznych, jak również ogólnej organizacji procesu kształcenia. Ponadto omówiona została rola edukacji obronnej w kształtowaniu postaw obywatelskich oraz przygotowaniu społeczeństwa na wypadek sytuacji kryzysowych, w tym znajomość procedur w warunkach wojny i poziom gotowości obywateli do podejmowania działań obronnych.