Ewolucja i wyzwania polskiego systemu cyberbezpieczeństwa - Ojdana-Kościuszko, Monika (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Celem artykułu jest kompleksowe omówienie rozwoju i strategii Krajowego Systemu Cyberbezpieczeństwa w Polsce. Analizowane są etapy rozwoju, które obejmują istotne wydarzenia legislacyjne i technologiczne, kształtujące aktualny stan systemu. Artykuł koncentruje się na ochronie infrastruktury kry-tycznej oraz zarządzaniu incydentami cybernetycznymi, co ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa narodowego. W kontekście rosnących zagrożeń, takich jak ataki ransomware oraz dynamiczny rozwój technologii 5G i IoT, podkreślane jest znaczenie międzynarodowej współpracy. Polska jako członek Unii Europejskiej i NATO aktywnie uczestniczy w globalnych inicjatywach na rzecz wymiany wiedzy i naj-lepszych praktyk. Artykuł przedstawia, jak te działania przekładają się na budowanie odpornego systemu cyberbezpieczeństwa, zdolnego do adaptacji w obliczu szybko zmieniających się technologii i zagrożeń. Dodatkowo artykuł ukazuje perspektywy rozwoju systemu w Polsce, z naciskiem na ciągłe monitorowanie, adaptację oraz inwestycje w rozwój kadr specjalistycznych. Zwraca uwagę na konieczność edukacji i podnoszenia świadomości społeczeństwa w zakresie cyberbezpieczeństwa, co jest istotne dla skutecznej ochrony przed coraz bardziej zaawansowanymi zagrożeniami cyfrowymi.