Ratownictwo górskie jako specjalistyczna forma ratownictwa - Andrusikiewicz, Wacław (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2024)
Ratownictwo jest działaniem polegającym na udzieleniu pomocy w sytuacji zagrożenia życia, zdrowia, mienia i środowiska. Ratownictwo górskie należy rozumieć więc jako działanie na rzecz osób wymagających takiej pomocy na obszarach górskich. W tym zakresie państwo nie dysponuje swoimi służbami, ale korzysta z pomocy istniejących organizacji pozarządowych na podstawie obowiązujących przepisów prawa. Specyfika terenu działań powoduje, że od ratownika wymaga się, poza kwalifikacjami do udzielenia podstawowej pomocy medycznej osobom poszkodowanym, także umiejętności poruszania się w terenie górskim niezależnie od pory dnia, roku i stanu pogody. Ratownicy muszą posiadać szereg specyficznych kompetencji, które pozwolą im na dotarcie do tych osób oraz ich bezpieczną ewakuację z miejsca zdarzenia. Ponieważ umiejętność poruszania się w terenach górskich, a zwłaszcza w tych najbardziej eksponowanych jak np. ściany skalne czy jaskinie, nie jest powszechna, w związku z tym można mówić o specjalistycznych formach świadczonej pomocy z uwagi na miejsce, w którym jest ona udzielana. W artykule omówiona zo-stała specyfika działań ratowniczych w zależności od okoliczności zdarzenia, w którym uczestniczą osoby poszkodowane wymagające pomocy.