Wyzwania europejskiej strategii na rzecz młodzieży - Țuțuianu , Ruxandra-Andreea (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2022)
Niniejszy artykuł koncentruje się na bieżących wyzwaniach europejskiej polityki na rzecz młodzieży, opierając się na danych z dwóch najnowszych europejskich strategii: Strategii Unii Europejskiej na rzecz młodzieży na lata 2019-2027 oraz Strategii Rady Europy na rzecz sektora młodzieży do roku 2030. Obie strategie, które opierają się na wcześniejszych inicjatywach i mają służyć różnym priorytetom i celom, podkreślają potrzeby i problemy młodych ludzi. Artykuł koncentruje się na tym, czy te polityki są wystarczająco skuteczne, aby wspierać młodych ludzi w osiąganiu ich praw. Biorąc pod uwagę obecne wyzwania, analiza pokazuje, co można zrobić i kto może pomóc w osiągnięciu spójnych ram, które można zintegrować z politykami krajowymi. Ponadto należy zauważyć znaczące reperkusje kryzysu COVID-19, który dotknął każdy sektor społeczeństwa, w tym sektor młodego pokolenia, zwłaszcza w obszarach: technologicznym, społecznym, obywatelskim, politycznym i osobistym. Z wielu powodów nadszedł czas, aby Unia Europejska podniosła świadomość na temat skutków pandemii, dokonała przeglądu priorytetów i skupiła się na pojawiających się nowych wyzwaniach w oparciu o wydarzenia z ostatnich miesięcy. Unia Europejska musi skoncentrować się na wdrażaniu podejścia oddolnego i partycypacyjnej wizji, jeśli chodzi o zaspokajanie potrzeb i problemów młodzieży oraz ich sytuacji w Europie. Dla zrównoważonego rozwoju UE kluczowe jest, aby młodzież otrzymywała długoterminowe rozwiązania i kompleksowe strategie, w których młodzi ludzie są głównym podmiotem polityk europejskich i aktywną częścią procesów decyzyjnych na wszystkich szczeblach.