Wpływ pandemii COVID-19 na stabilność państw regionu MENA - Rzeszutko, Mariusz (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2022)
Celem artykułu jest analiza sytuacji w regionie MENA i krajach sąsiednich dekadę po tzw. arabskiej wiośnie oraz znaczenia pandemii COVID-19, która w opinii autora zahamowała rozwój protestów w regionie. Dostarczyła rządom szerokiego wachlarza narzędzi do ograniczania i kontroli społeczeństwa. Środki te skutecznie i w stosunkowo krótkim czasie ograniczyły aktywność społeczną i opozycyjną hamując impet, który mógł doprowadzić do „drugiej arabskiej wiosny”. W procesie badawczym autor wykorzystał ogólnometodologiczne zasady poznania odnoszące się do sytuacji regionu MENA, m.in. metodę indukcyjną, dedukcyjną, filologiczną, metodę geograficzną, metodę analizy i syntezy, porównanie, uogólnienie, analogię, wnioskowanie i weryfikację. W celu realizacji zadań badawczych, autor przyjął metody badawcze wspólne dla nauk humanistycznych i nauk o bezpieczeństwie.