Korozja pokrycia samolotu i względy bezpieczeństwa konstrukcyjnego - Pila, Jan; Kozuba, Jarosław; Martinec, Frantisek (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie niektórych osobliwości korozji płatowca, wpływu sił zewnętrznych na elementy pokrycia samolotu oraz ich wpływu na integralność kon-strukcji. Proces korozji jest ogólnie związany ze zmęczeniem elementów konstrukcyjnych statku powietrznego pod wpływem wielu czynników, takich jak rodzaj obciążenia, właściwości materia-łów, środowisko korozyjne itp. W artykule skupiono się na współczynnikach obciążenia charakte-rystycznych dla elementów konstrukcyjnych skrzydeł samolotu oraz ich wpływie na korozję kry-tycznych elementów konstrukcyjnych. Korozja skrzydła jest postrzegana jako konsekwencja oddziaływania środowiska na uszkodzoną ochronę powierzchni pokrycia i elementów łączących wywołaną naprężeniem statycznym i dynamicznym skrzydła. Dynamikę pracy poszczególnych elementów konstrukcyjnych dodatkowo potęguje zmęczenie materiału. Wczesne wykrywanie pro-cesów korozji było generalnie i ma kluczowe znaczenie dla ogólnego bezpieczeństwa statku po-wietrznego. Przedstawione w artykule propozycje zostały sformułowane w celu udoskonalenia sys-temu pracy zapewniającego bezpieczeństwo eksploatacji statków powietrznych w zakresie odpor-ności na uszkodzenia korozyjne.