Prawne i praktyczne aspekty bezpieczeństwa pracy mediatora – badania pilotażowe - Kufel-Orłowska, Joanna (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2021)
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie funkcjonowaniem zawodu mediatora, w różnych aspektach jego efektywności. Implikuje to potrzebę badań w zakresie wszystkich wy-miarów jego pracy. Wiele zostało powiedziane o procedurze mediacji, o sposobach jej prowadze-nia, o etyce a nawet pożądanych cechach mediatora, ale nie zbadano dotychczas, czy jego praca jest bezpieczna , a jeśli nie, to co stanowi w niej największe zagrożenie. Praca mediatora wyróżnia się nie tylko określonymi cechami techniczno-organizacyjnymi ale bazuje również na unikalnych kompetencjach, umiejętnościach i wiedzy. Rolą mediatora jest wykonywanie konkretnych zadań, które cechują się wysoką użytecznością społeczną, a jego działalność ukierunkowana jest przede wszystkim na pracę z człowiekiem. Artykuł opisuje specyfikę profesji mediatora i omawia badania pilotażowe przeprowadzone wśród czynnych zawodowo mediatorów w Polsce w zakresie bezpie-czeństwa ich pracy, w aspekcie ogólnym i psychologicznym.