Wokół pojęcia dezinformacji w aspekcie prawno-kryminalistycznym - Konieczny, Marcin (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2021)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia zagadnienia dezinformacji w mass mediach oraz wpływu dezinformacji na społeczeństwo ze szczególnym uwzględnieniem aspektu prawno-krymi-nalistycznego tegoż pojęcia. W pierwszej części artykułu pojawia się analiza dotycząca samego pojęcia dezinformacji, a mianowicie pierwszego użycia tegoż słowa, jego znaczeń oraz zastosowa-nia. W kolejnej części artykułu pojawiają się rozważania dotyczące stricte zagadnienia dezinforma-cji w mediach w aspekcie prawno-kryminalistycznym wraz z przywołaniem stosownych przykła-dów obrazujących dane zjawisko oraz ukazaniem wpływu na społeczeństwo. W świecie, gdzie środki masowego przekazu i opinia publiczna odgrywają bardzo ważną rolę, dezinformacja ma ogromną siłę sprawczą, także w sferze prawno-kryminalistycznej, na co wskazuje poniższa praca.